Een positieve zwangerschapstest!
Gefeliciteerd, een baby op komst!
Verse bloemen, de nieuwste Oh Baby!, lekkere koffie of thee en inspiratie opdoen aan de wand vol met geboortekaartjes in de wachtkamer. Iedereen kijkt ernaar uit om uiteindelijk ook hun eigen kaartje op de wand te zien hangen.
Controles
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat zwanger zijn een bijzondere, maar soms ook spannende ervaring kan zijn. Wij willen je tijdens deze 9 maanden zo goed mogelijk begeleiden, zodat je zo veel mogelijk kan genieten van deze tijd.
Wij staan 7 dagen per week 24 uur per dag voor je klaar
Wij zien je voor het eerst rond de 7-8 weken. Er wordt een vroege echo gemaakt en er is uitgebreid tijd om elkaar te leren kennen en al jullie vragen te beantwoorden. Tijdens de intake stel je samen met de verloskundige, op basis van jullie wensen en behoeften, een persoonlijk zorgplan op. Indien je kiest voor reguliere één op één zorg kom je gemiddeld 12 keer op controle in je zwangerschap. Tijdens de controles horen we graag hoe het met je gaat, controleren je conditie, bloeddruk en de groei van de baby. Er is ruimte voor het verstrekken van informatie en beantwoorden van vragen. Naast de reguliere zorg kan je kiezen voor Centering Pregnancy! Een waardevolle aanvulling waarbij je samen met een groep zwangeren het hele zwangerschapsproces doorloopt. Op basis van je zwangerschapstermijn word je indien gewenst na de intake ingedeeld in een Centering Pregnancy-groep.
Wel testen of niet testen? De keuze is aan jou.
Prenatale testen
Aan het begin van de zwangerschap zullen we een bloedonderzoek bij je doen. We kijken hierbij o.a. naar je bloedgroep, ijzergehalte en mogelijke infectieziekten.
Daarnaast zijn er een aantal testen waarmee jij iets over de gezondheid van je ongeboren kindje te weten kunt komen. Dit plaatst jou als aanstaande ouder voor een keuze: wil ik dat wel of niet? En zo ja, welke testen wil ik laten doen? Wij zullen je informeren en proberen je een stap verder te helpen in de keuze die jij te maken hebt. Er zijn hier geen goede of foute beslissingen.
Wij zullen, als je dat wilt, met je spreken over de volgende testen:
- De NIPT is een bloedtest waarmee je kan laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Ook andere aandoeningen kunnen soms gevonden worden.
- De 13-weken-echo is een medische echo waar je in Nederland voor kunt kiezen als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Je kunt laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij de baby.
- De 20-weken-echo is een echo waarbij je baby van top tot teen wordt nagekeken. Er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen aan de grote organen. Ook wordt de grootte van jouw kind bekeken, evenals de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Leefstijl adviezen
Tijdens je zwangerschap zijn er enkele leefstijladviezen om jouw gezondheid en die van je kindje te optimaliseren.
Foliumzuur / vitamine D
Start met het slikken van 400 microgram foliumzuur bij een kinderwens tot je 10 weken zwanger bent. Je verkleint daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij je ongeboren kind. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vit D te slikken. Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw van je ongeboren kindje.
Voeding
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Zorg ervoor dat je genoeg jodium, calcium, ijzer en vis binnenkrijgt. In hoofdlijnen mijd je het liefst: rauw vlees, rauw of gerookt vis, rauw ei, rauwe kiemgroente, rauwe melk en rauwmelkse kazen. Uitgebreide informatie over voeding vind je hier.
Roken/ alcohol/ drugs
Roken, alcohol en drugsgebruik kan schadelijke effecten geven op je zwangerschap en je ongeboren kind. Je kunt het best stoppen met roken, alcohol en/of drugs op het moment dat je probeert zwanger te worden. Hiermee beperk je de risico’s tot een minimum.
Bewegen
Bewegen is goed voor iedereen, ook tijdens de zwangerschap. Luister naar je lichaam en pas zo nodig je activiteiten aan. Vermijd vanaf ongeveer 16 weken rechte buikspieroefeningen en houd rekening met sporten waar je een risico loopt voor buiktrauma.
Alles geregeld?
Erkenning
Indien je niet getrouwd of geregistreerd partnerschap hebt, regel dan de erkenning het liefst voor de 24 weken zwangerschapsduur. De erkenning regel je bij je gemeente en is gratis. Het ouderlijk gezag wordt hierbij automatisch geregeld.
Kraamzorg
Vraag op tijd de kraamzorg aan, het liefst voor de 16 weken zwangerschapsduur!
Kraampakket
Vraag een kraampakket aan bij jouw zorgverzekeraar. Deze wordt vaak bij jou thuis geleverd tussen de 28-34 weken.
22 weken prik
Bij de controle van 16 weken krijg je informatie meer over de 22 weken prik. Deze vaccinatie beschermt jou en je baby tegen kinkhoest.
Verlof
Bespreek je verlof bij je werkgever, ook je partner zal zijn verlof moeten bespreken bij zijn werkgever. Indien je werkt als ZZP’er vraag je je verlof aan via het UWV.
Kinderopvang
Het is misschien nog vroeg, maar bedenk alvast hoe je wilt omgaan met de opvang van je kindje. Er zijn verschillende mogelijkheden: opvang door familie, een gastouder of een kinderdagverblijf. Ga in je tweede trimester bekijken welke opvang bij jullie past, het kan zijn dat er wachtlijsten zijn!